Pyszna marmolada z brzoskwiń. Idealna ze świeżym chlebem, w połączeniu z
jogurtem naturalnym albo jako nadzienie do naleśników.
***
Składniki
1kg brzoskwiń
600g cukru
1kg brzoskwiń
600g cukru
Wykonanie
Brzoskwinie umyć, sparzyć, obrać
ze skórki i usunąć pestki. Miąższ
pokroić w małe kawałki, przełożyć do garnka i gotować na małym ogniu aż owoce się
rozgotują. Następnie zmiksować je
blenderem, wsypać cukier, dokładnie wymieszać i gotować przez minimum 30 minut,
co jakiś czas mieszając. Cukier powinien być całkowicie rozpuszczony.
Gorącą marmoladę przelać do
słoików i bardzo dobrze zakręcić wieczko. Słoiki należy wcześniej wyparzyć – po
ich dokładnym umyciu słoiki i zakrętki zalać wrzątkiem, następnie dokładnie
wysuszyć.
Smacznego.
Mniam mniam.. już czuję jej smak i zapach :)
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie do mnie na kruche ciasto ze śliwkami i nie tylko.
Wyglada pysznie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie na pyszne polędwiczki z figami :)
Pysznie. Uwielbiam dżemy, a u Ciebie przepisów jest całe mnóstwo. Zapraszam do nas na forum kobiet. Znajdziecie tam nie tylko przepisy, ale i dyskusje na różne kobiece tematy.
OdpowiedzUsuńMarmoladę kocham i na kanapki i do naleśników, czasem nawet z owocami i ryżem :) Zapraszam do mnie :)
OdpowiedzUsuń