Najlepszy dżem
malinowy. Nie za słodki, w sam raz. Zrobiony z pysznych polskich malin.
***
Składniki
1kg malin
400g cukru
1kg malin
400g cukru
Wykonanie
Maliny przebrać,
opłukać, odsączyć na durszlaku i przełożyć do miski. Następnie zasypać je
cukrem i odstawić na 2 godziny, aż puszczą sok. Po tym czasie, wszystko dokładnie
wymieszać, przełożyć do garnka i zagotować. Zmniejszyć moc palnika i gotować przez minimum
30 minut, co jakiś czas mieszając. Cukier powinien być całkowicie rozpuszczony
a owoce rozdrobnione.
Gorący dżem przelać
do słoików i bardzo dobrze zakręcić wieczko. Słoiki należy wcześniej wyparzyć –
po ich dokładnym umyciu słoiki i zakrętki zalać wrzątkiem, następnie dokładnie wysuszyć.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz