niedziela, 5 maja 2013

Millefeuille aux framboises - francuski deser „tysiąca płatków” z malinami





Millefeuille znaczy tysiąc płatków - wielowarstwowość ciasta jest oczywiście zasługą ciasta francuskiego. W wersji tradycyjnej millefeuille to trzywarstwowy deser składający się z ciasta francuskiego i kremu. Obecnie millefeuille nie ma jedynie jednej receptury. Występuje on w różnych słodkich wersjach, a także w wersjach wytrawnych.


My zdecydowaliśmy się na słodką wersje malinową z bitą śmietaną.


***


Składniki (na 2 millefeuille)

mały płat ciasta francuskiego (około120g)
200 ml śmietany kremówki
40g curku pudru
100g malin


Wykonanie

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.

Z ciasta francuskiego, za pomocą foremki, wyciąć 6 kółek o średnicy 6 -7 cm. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć drugim arkuszem papieru do pieczenia i położyć na nim drugą blachę. Dzięki temu ciasto nie urośnie zbyt mocno w górę.
Piec 10 – 15 minut w zależności od tego czy lubimy ciasto mniej lub bardziej wypieczone. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić na kratce do wystygnięcia.

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.

Każdy kawałek ciasta obsypać cukrem pudrem. Na pierwszy kawałek ciasta nałożyć bitą śmietanę, następnie maliny i przykryć kolejnym kawałkiem ciasta. Zrobić jeszcze jedno piętro i zakończyć kawałkiem ciasta. 

Millefeuille jest najlepsze w dniu przyrządzenia. Ze względu na jego delikatną strukturę nie radzimy go przechowywać.

Smacznego.






Print Friendly and PDF

5 komentarzy:

  1. Mmm, wygląda cudnie i bardzo elegancko :) Ale ci Francuzi to chyba tak mają... ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziekujemy za wszystkie komentarze i zapraszamy do wyprobowania przepisu. Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam pytanie, jak się je taki smakołyk?

    OdpowiedzUsuń