Millefeuille znaczy
tysiąc płatków - wielowarstwowość ciasta jest oczywiście zasługą ciasta
francuskiego. W wersji tradycyjnej millefeuille to trzywarstwowy deser składający
się z ciasta francuskiego i kremu. Obecnie millefeuille nie ma jedynie jednej
receptury. Występuje on w różnych słodkich wersjach, a także w wersjach
wytrawnych.
My zdecydowaliśmy
się na słodką wersje malinową z bitą śmietaną.
***
Składniki (na 2 millefeuille)
mały płat
ciasta francuskiego (około120g)
200 ml śmietany
kremówki
40g curku pudru
100g malin
Wykonanie
Piekarnik
rozgrzać do temperatury 200°C.
Z ciasta francuskiego,
za pomocą foremki, wyciąć 6 kółek o średnicy 6 -7 cm. Układać je na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia, przykryć drugim arkuszem papieru do pieczenia i położyć
na nim drugą blachę. Dzięki temu ciasto nie urośnie zbyt mocno w górę.
Piec 10 – 15 minut
w zależności od tego czy lubimy ciasto mniej lub bardziej wypieczone. Po
upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić na kratce do wystygnięcia.
Schłodzoną
śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Każdy kawałek ciasta
obsypać cukrem pudrem. Na pierwszy kawałek ciasta nałożyć bitą śmietanę, następnie
maliny i przykryć kolejnym kawałkiem ciasta. Zrobić jeszcze jedno piętro i zakończyć
kawałkiem ciasta.
Millefeuille
jest najlepsze w dniu przyrządzenia. Ze względu na jego delikatną strukturę nie
radzimy go przechowywać.
Smacznego.
bardzo fajne, apetyczne!
OdpowiedzUsuńPysznosći :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda cudnie i bardzo elegancko :) Ale ci Francuzi to chyba tak mają... ;)
OdpowiedzUsuńDziekujemy za wszystkie komentarze i zapraszamy do wyprobowania przepisu. Pozdrawiamy :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie, jak się je taki smakołyk?
OdpowiedzUsuń