Składniki (na około 50 czekoladek, 2 formy poliwęglanowe)
Na nadzienie
kokosowe:
150ml śmietany kremówki
80g wiórek kokosowych
80g białej czekolady
30g masła
Na czekoladki:
150ml śmietany kremówki
80g wiórek kokosowych
80g białej czekolady
30g masła
Na czekoladki:
400g mlecznej kuwertury
Wykonanie
Nadzienie kokosowe:
Czekoladę posiekać na małe kawałki.
Do rondelka wlać śmietanę, dodać masło, posiekaną czekoladę i podgrzać na małym ogniu aż do rozpuszczenia się masła i czekolady. Zdjąć z palnika, dodać wiórki kokosowe i zmiksować mieszankę przez dwie minuty.
Gotową masę kokosową odłożyć do wystygnięcia. Aby można ją było użyć do wypełniania pralinek musi ona mieć maksymalnie temperaturę 26°C.
Czekoladki:
Utemperować czekoladę (o temperowaniu czekolady
możecie przeczytać tutaj). Rozpuszczoną czekoladę wylać do
foremek do pralin. Następnie należy odczekać 2 minuty i po tym czasie odwrócić
formę do góry nogami, tak by czekolada spłynęła i aby w formie pozostała
jedynie cieńka warstwa czekolady formująca tzw. korpus pralinki. Nadmiar czekolady
zeskrobać za pomocą specjalnej łopatki. Położyć formę na papierze do pieczenia
(forma nadal pozostaje do góry nogami) i poczekać, aż czekolada stwardnieje. Po
około 15 minutach odwrócić formę, odkleić papier do pieczenia – korpusy
czekoladek są gotowe do nadziewania.
Każdy korpus nadziewać masą kokosową pamiętając by jej temperatura nie przekroczyła 26°C. Należy zostawić trochę miejsca w formie by na koniec zamknąć pralinki czekoladą. W tym celu należy wylać rozstąpioną czekoladę na nadzienie kokosowe. Odczekać 2-3 minuty i za pomocą łopatki zeskrobać nadmiar czekolady. Aby czekoladki stwardniały, trzeba je pozostawić w temperaturze pokojowej przez 30 minut. Po tym czasie można je wstawić do lodówki. Aby wyjąć czekoladki z formy należy formę lekko powyginać a następnie odwrócić do góry nogami. Jeżeli temperowanie czekolady zostało poprawnie wykonane czekoladki bez problemu wypadnę z formy.
Każdy korpus nadziewać masą kokosową pamiętając by jej temperatura nie przekroczyła 26°C. Należy zostawić trochę miejsca w formie by na koniec zamknąć pralinki czekoladą. W tym celu należy wylać rozstąpioną czekoladę na nadzienie kokosowe. Odczekać 2-3 minuty i za pomocą łopatki zeskrobać nadmiar czekolady. Aby czekoladki stwardniały, trzeba je pozostawić w temperaturze pokojowej przez 30 minut. Po tym czasie można je wstawić do lodówki. Aby wyjąć czekoladki z formy należy formę lekko powyginać a następnie odwrócić do góry nogami. Jeżeli temperowanie czekolady zostało poprawnie wykonane czekoladki bez problemu wypadnę z formy.
ja robię ciut inaczej, ale kokosowe czekoladki są obłędne:D
OdpowiedzUsuńO jej!! Jakie śliczne.... piękna forma :) Cudo!!!
OdpowiedzUsuńsliczne....jak ze sklepu:) ale bez tych wszelkich E. kocham kokos :)
OdpowiedzUsuńwow, wspaniałe, lubię takie czekoladkki :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy za miłe komentarze i zapraszamy do wypróbowania przepisu :)
OdpowiedzUsuńKokosowe...uwielbiam..dziękuję za udział w akcji..
OdpowiedzUsuńCała przyjemność po naszej stronie.
UsuńO Boże jak one wyglądają cudownie! Jak kupne ze sklepu! @_@ Aż mi ślinka pociekła!
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuńwygląda wspaniale ;d
OdpowiedzUsuńDzięki
UsuńPrześliczne :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
Usuń