Składniki (na 12 rogalików)
1 okrągły płat ciasta francuskiego (okolo 250g)
nadzienie do rogalików: Nutella, dżem, owoce…
żółtko
1 okrągły płat ciasta francuskiego (okolo 250g)
nadzienie do rogalików: Nutella, dżem, owoce…
żółtko
Wykonanie
Piekarnik
rozgrzać do temperatury 210°C.
Z ciasta francuskiego wyciąć jednakowej wielkości trójkąty. Przy podstawie trójkąta nałożyć łyżeczkę nadzienia i delikatnie zawinąć w rogalik w stronę wierzchołka trójkąta. Na koniec lekko zagiąć boki rogalika. Należy pamiętać by przy zwijaniu za mocno nie ściskać ciasta.
Za pomocą pędzelka posmarować wierzch rogalików żółtkiem zmieszanym z łyżką wody i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika i piec przez około 25 minut, aż ciasto się zezłoci.
Po ostudzeniu, rogaliki można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.
Z ciasta francuskiego wyciąć jednakowej wielkości trójkąty. Przy podstawie trójkąta nałożyć łyżeczkę nadzienia i delikatnie zawinąć w rogalik w stronę wierzchołka trójkąta. Na koniec lekko zagiąć boki rogalika. Należy pamiętać by przy zwijaniu za mocno nie ściskać ciasta.
Za pomocą pędzelka posmarować wierzch rogalików żółtkiem zmieszanym z łyżką wody i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika i piec przez około 25 minut, aż ciasto się zezłoci.
Po ostudzeniu, rogaliki można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.
Przepis
na lukier (na 4 rogaliki): Do przyrządzenia lukru będziemy potrzebować
cukier puder (50g)i wodę(1łyżka). Cukier puder wsypać do miseczki i zalać
gorącą wodą. Dokładnie wymieszać.
Lukier
powinien mieć konsystencję śmietany. W razie potrzeby należy dodatkowo dodać cukier
puder lub wodę w celu uzyskania odpowiednej konsystencji.
Wyglądają przepysznie;)
OdpowiedzUsuńAleż wyglądają te rogaliki. Jak ja bym schrupała tak ze 2, nie, nie , tak ze 4 bym schrupała !!!
OdpowiedzUsuńDziekujemy za komentarze:)
OdpowiedzUsuńRogaliki byly pyszne.
Pychota, nigdy nie robiłem aż przyszła pora na potwora. Wzorem jagodzianek zapodałem z dżemem jagodowym (na kłopoty pińczowski), taki smak mi się najlepiej skojarzył z oryginałem. Uwaga - są bardzo dobre, można się przejeść i nabawić niestrawności ;(
OdpowiedzUsuń