czwartek, 2 maja 2013

Nadziewane rogaliki z ciasta francuskiego




Bardzo proste rogaliki z ciasta francuskiego. Szybkie i łatwe do zrobienia.


***






Składniki (na 12 rogalików) 

1 okrągły płat ciasta francuskiego (okolo 250g)
nadzienie do rogalików: Nutella, dżem, owoce… 
żółtko




Wykonanie 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 210°C.

Z ciasta francuskiego wyciąć jednakowej wielkości trójkąty. Przy podstawie trójkąta nałożyć łyżeczkę nadzienia i delikatnie zawinąć w rogalik w stronę wierzchołka trójkąta. Na koniec lekko zagiąć boki rogalika. Należy pamiętać by przy zwijaniu za mocno nie ściskać ciasta. 

Za pomocą pędzelka posmarować wierzch rogalików żółtkiem zmieszanym z łyżką wody i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawić do piekarnika i piec przez około 25 minut, aż ciasto się zezłoci.

Po ostudzeniu, rogaliki można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.



Przepis na lukier (na 4 rogaliki): Do przyrządzenia lukru będziemy potrzebować cukier puder (50g)i wodę(1łyżka). Cukier puder wsypać do miseczki i zalać gorącą wodą. Dokładnie wymieszać.
 
Lukier powinien mieć konsystencję śmietany. W razie potrzeby należy dodatkowo dodać cukier puder lub wodę w celu uzyskania odpowiednej konsystencji.

Wodę można zastąpić gorącym sokiem z cytryny.





Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Ależ wyglądają te rogaliki. Jak ja bym schrupała tak ze 2, nie, nie , tak ze 4 bym schrupała !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziekujemy za komentarze:)
    Rogaliki byly pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota, nigdy nie robiłem aż przyszła pora na potwora. Wzorem jagodzianek zapodałem z dżemem jagodowym (na kłopoty pińczowski), taki smak mi się najlepiej skojarzył z oryginałem. Uwaga - są bardzo dobre, można się przejeść i nabawić niestrawności ;(

    OdpowiedzUsuń