Lekko czekoladowe muffinki.
Dla nas jednak trochę za mało słodkie więc następnym razem dodamy więcej cukru.
***
Składniki (na 12 muffinek)
250g mąki
60g cukru
20g kakao
15g proszku do pieczenia
150ml mleka
50g masła
2 jajka
100g groszków z czekolady (chocolate chips)
Wykonanie
W rondelku rozpuścić masło
na małym ogniu i odstawić do ostudzenia.
Piekarnik rozgrzać do
temperatury 200°C.
W naczyniu wymieszać składniki
suche: mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu wymieszać roztrzepane jajka z mlekiem i masłem. Delikatnie połączyć zawartość obu naczyń a na końcu wmieszać groszki czekoladowe.
Wyłożyć formę na babeczki
papilotkami i wypełnić je ciastem do ¾ wysokości. Piec 10-15 minut. Po
upieczeniu studzić na kratce.
Śliczne i bardzo smakowite :)
OdpowiedzUsuńMuffinki wyglądają jak pieguski:) Pychota
OdpowiedzUsuńwyglądają super!
OdpowiedzUsuńŚliczne.
OdpowiedzUsuńmam problem z odmierzeniem 15g proszku.Mam miarki z napisami:TBSP iTSP. Do której mam nasypać proszek?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Witamy.
OdpowiedzUsuńTBSP to odpowiednik tablespoon czyli łyżki stołowej. Jednapłaska łyżka stołowa to około 10g proszku do pieczenia.
TSP to odpowiednik teaspoon czyli łyżeczki. Jedna płaska łyżeczka to około 3 g proszku do pieczenia.
Użyj wiec miarki TSP, w której będzie Ci łatwiej odmierzyć 15g proszku do pieczenia.
Pozdrawiamy :)