czwartek, 16 maja 2013

Babeczki z Ricottą i truskawkami






Niesamowicie delikatne, mięciutkie babeczki. Bardzo owocowe. Rozpływające się w ustach.

Gorąco polecamy.





***


Składniki (na 15 babeczek)

250g sera ricotta
3 jajka
200g cukru
150g mąki
250g truskawek
szczypta soli




Wykonanie

Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C.

Oddzielić żółtka od białek. W misce utrzeć żółtka z cukrem, dodać ricottę i dokładnie wymieszać. Do masy wmieszać mąkę i ponownie wymieszać. 

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pianę delikatnie wmieszać do ciasta.

Truskawki odszypułkować i drobno pokroić. Następnie delikatnie połączyć je z ciastem. 

Przełożyć ciasto do silikonowej formy na babeczki i piec 20 minut. Po upieczeniu studzić na kratce. Podawać posypane cukrem pudrem.








Print Friendly and PDF 

5 komentarzy:

  1. Cudowne babeczki! Naprawdę wprost chce się monitor zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wczoraj wypróbiwałam przepis na te niezwykle babeczki i jest fantastyczny...prosty, szybki i babeczki cudownie mokre :-)

    OdpowiedzUsuń